Vad är egentligen sommar?

Någon vecka in i augusti börjar diskussionerna. En del har börjat jobba efter semestern. Andra har nyss gått på semester. Är sommaren slut eller inte?

Det beror ju förstås på vad sommar betyder för en själv personligen.

Jag bor i södra Skåne. Enligt SMHI:s definitioner (dygnsmedeltemperatur under 10°C i minst fem dagar i följd) brukar det bli höst här i mitten av oktober. Men jag ser det förstås som höst långt tidigare än så.

Augusti är däremot helt klart en sommarmånad. Dagstemperaturerna här ligger för tillfället på 20°C eller betydligt över de allra flesta dagar. Det är rätt varmt de flesta nätter också. Vore jag ledig skulle jag gärna åka till stranden för att svalka mig en del av dagarna. Men det blir inte av.

Varför det inte blir av? För att jag jobbar. Jag började jobba redan i slutet av juli. Och den 15 augusti började skolan för min yngste. Sedan dess har det inte funnits tid för den sorts extravaganser som sommarledigheten bjuder på. Vardagen är tillbaka och den ”lediga” tiden går till vardagens nödvändiga sysslor. När skolan börjar, när höstterminen dragit igång, så är det också höst, på ett sätt. Även om det fortfarande är sensommar. Sannolikt dröjer det en bit in i september innan jag funderar på att byta bort sommarens sandaler (om de inte ger upp för att de är slitna) och ännu längre innan jag funderar på jacka.

Människor vill ofta ha klara tydliga gränser och definitioner. Det är praktiskt ur vissa hänseenden men funkar bara för specifika saker. SMHI:s definitioner är strikta men handlar nog mest om att kunna jämföra, dels mellan olika delar av landet, dels mellan olika år. För de flesta av oss är övergången mellan årstider nånting långt mera gradvis.

Hur ser du på årstidernas skiften? Vilken årstid tycker du att det är nu, där du bor?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *