januari 2025 arkiv

Gästbloggar hos Lupina Ojala: Hela havet stormar

Idag gästbloggar jag hos Lupina Ojala, som också är fantasyförfattare.

Hela havet stormar på sociala medier – se till att muta in din nya plats!

Sociala medier, en sån underbar uppfinning! Via dem kan vi hålla kontakt med släkt och vänner som bor långt bort, men de ger oss också möjlighet att hitta personer som vi delar intressen och hobbies med, och bilda nästan som små egna samhällen med. Och för oss som tycker att det är lättare att formulera tankar och åsikter i skrift finns förstås ytterligare mervärden.

För oss som skriver böcker – och inte ger ut dem på stora förlag med etablerade kanaler för reklam och försäljning – ger sociala medier dessutom en fantastisk möjlighet att nå ut till potentiella läsare och knyta kontakter med andra som är i samma sits som vi själva.

Läs hela texten: Hela havet stormar på sociala medier – se till att muta in din nya plats!Läs resten av inlägget!

svenskfantasy.nu – vad ska vi ha den till?

För knappt ett år sedan körde webbhotellet jag har mina webbplatser hos en kampanj med extremt låga priser på domännamn. Jag slog till och köpte domänen svenskfantasy.nu. Jag tänkte väl att jag skulle försöka göra något kul eller användbart med den, men det hade jag aldrig tid eller ork med. Så i nuläget går den bara direkt till elsinorien.se.

Nu har snart ett år gått, och det är dags att förnya. Det extralåga priset gäller inte för nästa år. Så det är dags att ta ställning om jag ska ha kvar den.

Så därför undrar jag: vad tycker du jag borde använda den till? Borde jag slå mig ihop med ett gäng andra fantasyförfattare (dig?) och göra något tillsammans, och i så fall vad?→ Läs resten av inlägget!

Ombyggnad pågår

Både här på webbplatsen och vad gäller närvaro på olika sociala plattformar.

Jag är medveten att det här på webbplatsen innebär en viss röra och att saker bitvis ser märkliga ut. Men hav tålamod! Rom byggdes inte på en dag. Att bygga tar generellt mycket längre tid än att rasera och förstöra.

Om det är något du inte hittar längre så får du gärna säga till. Sakers synlighet ändras ibland när man byter tema.→ Läs resten av inlägget!

Vart är vi på väg?

En väg som försvinner in i dimman. Texten "Vart är vi på väg?".

Jag känner mig märkligt rotlös för tillfället. Dåligt förankrad i underlaget, i en märklig samtid.

Det är politiken. Den riktning vi är på väg åt, både internationellt och på hemmaplan. Så mycket av det som var vunnit, av gemensamt samhällsbygge, av rättigheter att få vara den du är och att få leva ett drägligt liv oavsett vilka förutsättningar du fötts med, rycks undan och försvinner, och som tar över vill ge rättigheter och värde baserat på pengar och var eller till vad du fötts.

Men det är också de förlängda konsekvensen av både politik och mänsklighetens agerande.

Då och då ser jag kommentare om att överleva den mörka tid vi är på väg in i genom att leva i det lilla och hålla fanan högt tills vi kommer ut på andra sidan. Och så kan man ju tänka om man tror att vi kommer ut på en andra sida som i grunden är likvärdig, där det finns möjlighet att bygga upp saker igen.

Men klimat, miljö och natur går åt helvete. Koldioxidhalten i atmosfären ökar allt snabbare. Naturen trängs undan allt mer. Haven blir varmare, surare, övergödda. Evighetskemikalier och mikroplaster påverkar överallt.

Även om vi lyckas ta oss ut på andra sidan politiskt, samhällsmässigt, så kommer vi att ha passerat fler tipping points när det gäller klimat och ekosystem.

📚

Skrivmässigt känner jag mig också rotlös. Jag har harvat på i snart fyra år med att försöka tala om att mina böcker är värda att läsa. Utan särskilt stor framgång. När ska man tänka att det är dags att sluta försöka?→ Läs resten av inlägget!

Här finns jag på sociala medier!

Tiktok har nyss stängt ner i USA.

Mark Zuckerberg har meddelat att Meta (facebook och instagram) ska sluta faktagranska i USA, att företagen ska dra ner på arbete med mångfald, rättvisa och inkludering, och att världen behöver mer aggressiv maskulin energi. Och han närmar sig Trump alltmer.

Samtidigt flyttar många över till sociala plattformar som bluesky och pixelfed. En del för att deras vanliga plattform (tiktok) inte längre är tillgänglig för dem, andra för att de inte längre vill gynna Zuckerberg. (Ja, och twitter är vi många som övergett sedan länge.)

Själv är jag fortfarande kvar på både instagram, facebook och tiktok. Aningen motvilligt, men det är knepigt att snabbt överge de plattformar där man har både vardagskontakter och olika sorters professionella nätverk.

Lista över mina sociala medier med länkar

I det här läget tänker jag att det finns en poäng med att lista de sociala plattformar där du kan hitta mig:

Facebook: Sanne Åberg, författare @forfattarSanne

Instagram: Sanne Åberg @forfattarsanne

Tiktok: Sanne Åberg (författare) @forfattarsanne

Goodreads: Sanne Åberg

Youtube: Sanne Åberg, författare @forfattarsanne

Pixelfed: Sanne Åberg, författare @forfattarsanne

Bluesky: Sanne @sanneskriver

Förklaringar för den ovana

Pixelfed är väldigt likt instagram. Min förhoppning är att jag ska lyckas importera mitt material från instagram dit. Men än så länge är mitt nyskapade pixelfed-konto ganska tomt 🙂

Bluesky är ungefär som twitter/X.

Jag vill gärna ha din mejladress!

Världen är föränderlig, och vi vet inget om ur saker ser ut imorgon, om en vecka eller om ett år. Redan nu kan vi konstatera att på de flesta sociala medier så är sannolikheten att du ska se alla mina inlägg ganska liten, eftersom det är så algoritmerna är inställda.→ Läs resten av inlägget!

Svenska Booksky!

Läste du mitt inlägg om sociala medier? Har du funderingar på att skaffa BlueSky-konto, eller finns du redan där? Är du intresserad av läsning eller skrivande? Då tycker jag du ska kolla in den nya feeden Svenska Booksky 📚🎧✍ !

En feed är en möjlighet i BlueSky att följa ett visst ämne – du får ett separat flöde med de inlägg som uppfyller de kriterier som satts upp för feeden ifråga.

Jag har skapat feeden Svenska Booksky 📚🎧✍. Där hamnar inlägg som taggas med #svenskabooksky
Syftet är ett flöde för diskussioner och postningar om läsande, lyssnande och skrivande av böcker. På svenska.

Svenska BookskyLäs resten av inlägget!

Hur gör vi med sociala medier?

Det sker förändringar på sociala mediefronten. Det senaste, som väl de flesta läst eller hört om, är att Meta ska slopa faktagranskning. (Fast bara i USA?) (Fast har ni nånsin upplevt att det verkligen funnits någon faktagranskning?)

Att de stora socmedplattformarna utvecklas i en otrevlig riktning, långt bort från det trevliga som fanns i deras barndom, är ju egentligen ingen nyhet. Men på senare tid känns det som att det eskalerar.

Jag trivdes själv väldigt bra på twitter, tills han den där Musken köpte alltsammans och sänkte skeppet. (Okej, det var på väg utför redan innan, men ändå.) Vi var många som till slut gav upp och lämnade det som då bytt namn till X.

Och nu ser jag liknande tendenser på metas plattformar (fb och insta): folk funderar på att lämna. Både privatpersoner och större kreatörer.

Men det är ju svårt. Här har vi byggt våra sociala sammanhang. Här hoppas vi författare på att kunna nå potentiella läsare/kunder. Vi känner till hur saker funkar. Och här finns tillräckligt många som kommunicerar på svenska.

Vi stannar kvar för att vi kan det här och inte vet var vi ska bli av istället. Och just därför stannar vi väl många gånger kvar längre än vi egentligen vill.

Men alla sociala medier blir förr eller senare irrelevanta eller passerar bäst före-datum. Och i förlängningen behöver vi också fundera på vilka företag det är vi gynnar genom att vara aktiva på deras plattformar.

Så: var ses vi sen?
Vilka andra ställen finns du på?→ Läs resten av inlägget!

Trettondagen = den klassiska fantasyns dag?

Trettondagen imorgon. Helgdagen som bara finns men som ingen egentligen firar – eller? Men som vi förstås ändå vill ha kvar, för att den förlänger den sammanhängande tid vi kan ta ledigt så här under årets mörkaste tid utan att någon protesterar.

Det vi officiellt firar är att de tre vise männen, som sett en ny stjärna på himlen och därför gett sig ut att leta efter den nyfödde konungen, hittade fram till Jesusbarnet och gav honom dyrbara (men ganska meningslösa) gåvor.

Den utvalde. Profetior och spådomar. En blivande konung. Kampen mellan ont och gott. Magi.

Känns det igen?

Ja, det är ju klassisk fantasy! En berättelse full av element som var klassiska redan långt före år noll i vår tideräkning, men som numera är basen i många fantasyberättelser.

Så jag har ett förslag:

Vi gör trettondagen, alltså den 6 januari, till den klassiska fantasyns dag!

Nackdelar:

⛪ Det finns förstås en risk att en del religiösa människor blir upprörda (både för att vi ”snor” dagen och för att de tycker sig ha ensamrätt på berättelseupplägget)

😴 Sista lediga dagen – då vill vi ju inte hitta på en massa aktiviteter – då vill vi bara sova eller ta det lugnt!

Fördelar:

📚 Sista dagen innan en lång period utan ledigheter och roligheter – då passar det väl extra bra att prata om fantasyböcker? För vi behöver fantastiska berättelser med magi och hopp för att orka igenom de så kallade oxveckorna.

Jag tänker inte alls att det ska vara en dag för stora jippon och föreläsningar.→ Läs resten av inlägget!

Punktskriftsdagen: Även den som är blind behöver skönlitteratur

Idag är det Punktskriftens dag. Den 4 januari 1809 föddes Louis Braille. Han var seende vid födseln men förlorade synen som litet barn.

Legimus.se kan man läsa att Louis Braille skrev så här i sina dagboksanteckningar:

”Jag är blind. Jag kan icke se. Nu uppstår den svåra frågan: Hur ska jag göra för att kunna se? Hur ska det bli möjligt för mig att läsa det som är skrivet av seende? Om historia? Om konst? Om medicin? Om politik? Om kvinnor och män? Om mig själv? Om det gåtfulla med födelsen och kärleken? Kort sagt hur ska det bli möjligt för mig, en blind man, att inta min plats i världen som en del av världen?”

Redan som femtonåring, alltså för 200 år sedan, utvecklade Louis Braille punktskriften. Systemet kallas även Brailleskrift, just efter honom.

Skriftsystemet bygger på en rektangel, en så kallad cell, bestående av sex punkter i två lodräta kolumner med tre punkter i varje kolumn. Man läser med fingertopparna.

Min bok Lysande klot tvenne finns som punktskriftsbok via Legimus. Jag hoppas att någon femtonåring – eller någon mycket äldre – tack vare detta får möjligheten att inta sin plats i min påhittade fantasivärld. För möjligheten att kunna tillgodogöra sig skönlitteratur när man vill är också en viktig del i ett fullgott liv.

Lysande klot tvenne, Legimus

För den som läser punktskrift men inte vill läsa just fantasy finns det mängder med andra böcker att tillgå via Legimus.→ Läs resten av inlägget!