Punktskriftsdagen: Även den som är blind behöver skönlitteratur

Idag är det Punktskriftens dag. Den 4 januari 1809 föddes Louis Braille. Han var seende vid födseln men förlorade synen som litet barn.

Legimus.se kan man läsa att Louis Braille skrev så här i sina dagboksanteckningar:

”Jag är blind. Jag kan icke se. Nu uppstår den svåra frågan: Hur ska jag göra för att kunna se? Hur ska det bli möjligt för mig att läsa det som är skrivet av seende? Om historia? Om konst? Om medicin? Om politik? Om kvinnor och män? Om mig själv? Om det gåtfulla med födelsen och kärleken? Kort sagt hur ska det bli möjligt för mig, en blind man, att inta min plats i världen som en del av världen?”

Redan som femtonåring, alltså för 200 år sedan, utvecklade Louis Braille punktskriften. Systemet kallas även Brailleskrift, just efter honom.

Skriftsystemet bygger på en rektangel, en så kallad cell, bestående av sex punkter i två lodräta kolumner med tre punkter i varje kolumn. Man läser med fingertopparna.

Min bok Lysande klot tvenne finns som punktskriftsbok via Legimus. Jag hoppas att någon femtonåring – eller någon mycket äldre – tack vare detta får möjligheten att inta sin plats i min påhittade fantasivärld. För möjligheten att kunna tillgodogöra sig skönlitteratur när man vill är också en viktig del i ett fullgott liv.

>> Lysande klot tvenne, Legimus

För den som läser punktskrift men inte vill läsa just fantasy finns det mängder med andra böcker att tillgå via Legimus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *